Защо е препоръчително да монтирате по-малки джанти на колата си за зимните месец
Може би обмисляте дали да вложите пари за допълнителен комплект джанти, с които да монтирате новите си зимни гуми. Въпросът, който логично следва е: В същия размер ли да бъдат новите джанти, или да са по-малки от сегашните?  Ако питате специалисти в областта, те ще ви кажат, че ако шофирате автомобил с джанти от 17", 18" или по-голям размер през останалите сезони, трябва да се замислите за намаляване на размера на зимния комплект до 16 или ако е възможно дори до 15". Предимствата на тази промяна са много, не само заради представянето на превозното средство, но и по отношение на разходите.
  • Установяване на подходящия размер 
Преди да тръгнете на пазар, се убедете, че вашият автомобил ще се движи добре и с по-малки джанти. Някои коли, особено моделите, които са с висока производителност, са оборудвани с извънгабаритни спирачни дискове или имат други спецификации, заради които поставянето на джанта с по-малък размер от оригиналната, е невъзможно. С установения удачен размера на джантата, вече може да решите и какъв размер гуми ви трябват.
  • Производителност
Въпреки че вероятно ви звучи по–разумно и логично по-голям размер гуми да се движат по-добре в сняг и лед, заради по-голямата си площ за "захващане" за пътя, всъщност не е така. Малките джанти и гуми са със значително предимство, когато говорим за изпълнение и сцепление. Всичко може да се обясни с проста физика. По-тясната и малка гума, която има по-висок профил, ще бъде с по-добро сцепление при лед и дълбок сняг, и е по-малка възможността да пързаля и да поднася. Друг всеизвестен факт е, че по-малките гуми пресичат снега по-ефективно, тъй като тежестта на колата осъществява по-фокусиран натиск върху проректорите. Въртенето на широките гуми с нисък профил не е достатъчно в сняг и лед, което ги прави много по-нестабилни при зимни условия.
  • По-малки разходи и по-лесно съхранение
По-малки по размер джанти, без значение дали са от стомана или алуминий, винаги са по-евтини от по-големите. Стоманените пък са на доста по-достъпни цени от алуминиевите, и повечето от тях са оразмерени на 16 инча или по-малко. Не само по-малките джанти са по-евтини, но и по-малките гуми са такива, особено зимните. 17-инчовите зимни гуми струват повече от 16-инчовите, а 18-инчовите са много скъпи. Кривата на цените стана още по-стръмна за размери над 18 инча. За това най-добрата инвестиция за вас е да изберете комплект джанти от Ogi.bg за вашата кола, които са с възможно най-малкия размер за зимата. Накрая, понеже ще ви се налага да съхранявате зимните си гуми / джанти през осем от дванадесет месеца в годината, ще ви е нужно много по-малко място за тях в гаража, ако са по-компактни.  

created by SEO web design